Vedute

Title: No title
Medium: bouncing balls, pmma, gravity
Anna-Lucia Rijff, 2014

Vedute stuiterballen - anna-lucia rijff .com

De Collectie Vedute werd in 1990 gestart met als doel een bibliotheek van ruimtelijke manuscripten te zijn: een verzameling driedimensionale objecten, allen in gesloten vorm 44 x 32 x 7 cm, die als gevisualiseerde gedachten het begrip ruimte zichtbaar en toegankelijk maken. In 2014 werden diverse kunstacademies uitgedaagd de collectie aan te vullen. Zo ook Minerva.

Resultaat: Twee nachten niet geslapen; alsof ik zelf in een Vedute zat. 44cm * 32cm * 7cm. Wat kon ik met die ruimte? Als in een soort 3D virtual reality wandelde ik er door heen. De dimensies werden een gevangenis, een kwelling, een existentiële beperking. Ik voelde me opgesloten. Ruimte met restricties is geen ruimte!

Ruimte is voor mij juist bewegingsvrijheid: ruimte om te gaan en te staan waar je wilt. Om te reizen, te ontdekken, te falen, te leren, te groeien. Om te zijn, te denken en te vinden wat je wilt. Persoonlijke, sociale en artistieke bewegingsvrijheid in de breedste zin van het woord.

Stuiterend de wereld door - anna-lucia rijff .com

Ik zocht een synoniem of metafoor voor die bewegingsvrijheid. Hoe krijg je het concept bewegingsvrijheid in een beperkte ruimte? Nou: de stuiterbal! Een stuiterbal is zoveel veel meer dan alleen een bal. Er is niemand, kind óf volwassene die niet blij wordt van een stuiterbal. Het is pure energie, enthousiasme en plezier. Het is ondeugend, wild, onverwacht, een handjevol potentie, een verlangen, een belofte van beweging en vrijheid. Zo klein als de bal is, zo groot is de ruimte die hij in kan nemen. Als je hem maar de kans geeft.

Toen het basisidee eenmaal tevreden rond stuiterde richtte ik mij op het benodigde materiaal. Plexiglas en stuiterballen passen goed bij elkaar. Plexiglas is helder en versterkt door haar spiegeling de kleuren van de 200 stuiterballen. Het wordt daarmee een extra kleurrijke en vrolijke verzameling.

In eerste instantie wilde ik de hele bak vullen met ballen, maar dat vond ik uiteindelijk te lomp. Het werd statisch, bewegingsloos. Door de schuine stukken erin te plaatsen wordt al ín de bak dynamiek geschapen, een af te leggen weg, een beweging.

De Vedute hangt aan staalkabels. Staalkabels staan voor krachtige beheersing en inperken van beweging. Zo houden ze ook hier het symbool voor vrijheid (de stuiterballen) op hun plek. Maar tegelijkertijd verhogen ze met elke meter boven de grond de kinetische energie van de stuiterballen. Want er is een manier om te ontsnappen…

Aan de onderkant zit namelijk een opening met een magnetische sluiting en daaraan een rood koord. Rood staat voor ‘let op’, een alarmsignaal, een waarschuwing: ‘als je aan dit touwtje trekt dan heeft dat gevolgen!’. Rood staat daarmee ook voor passie, emotie, agressie, liefde. Rood is spannend.

wereldbol - anna-lucia rijff .com Vedute stuiterbal Pasfoto - anna-lucia rijff .com

De Vedute hangt op zo’n hoogte dat je zeker weet dat er echt iets gaat gebeuren als je aan het touwtje trekt. Durf je het aan? Mag het? Al die energie, actie en beweging die je om de oren zal vliegen! Je moet op je tenen gaan staan, je arm uitstrekken, reiken. Je moet een zichtbare, bewuste keuze maken: Trek ik aan het touwtje of niet?

Denk aan het vasthouden van een stuiterbal. Het ronde, ruwe oppervlak. Het gewicht. Hoe het in je hand past. Wat doet dat met je? Wat wil je er mee doen? Ik heb in ieder geval zin om ze te laten stuiteren. Om ze de wereld in te gooien, ze te laten kaatsen en knallen. Voor mij zijn de ballen kleine persoonlijkheden geworden, kleine karaktertjes. Ik wil ze tot leven wekken, de vrijheid geven om te BEWEGEN.

En daar heb ik een registratie van gemaakt.

 

Vedute (1991) was founded with the purpose to build up a collection of 3D-manuscripts: a library of three dimensional objects as visualized thoughts that make the concept of space accessible and tangible. 44 x 32 x 7 cm

Space and limitations do not go hand in hand. Restricted space suggests borders, a framework, a box… To me space means freedom; freedom of opinion, of thought, of movement. Exuberant energy and to be able to go anywhere. Freedom to be different, to be yourself, to try and experiment. Freedom of movement! To move means to learn, to experience and make wonderful mistakes, to develop and grow as a person, as a species and as a society. Movement shapes you and gives you substance. Unrestrained, pounding and bouncing, with a whisper or at the top of your lungs: “Here I am!”

Vedute: 200 times creative buoyancy!