(ON)Zichtbaar

Title: ‘[ON]Zichtbaar’
Medium: installatie / performance / interventie
Anna-Lucia Rijff, 2015

Bezoekers die het gebouw betraden kwamen op de begane grond binnen in een ruime hal met diverse kunstwerken, maar moest uitwijken voor lekkage en een schoonmaker die het water stond op de dweilen. Aan dit ‘alledaagse’ fenomeen werd meestal weinig aandacht geschonken. Op de tweede verdieping stond men echter plots oog in oog met een aantal massieve, smeltende ijsblokken. Hier legden bezoekers wel of niet de link met de lekkage die ze beneden waren gepasseerd.

De impact van mijn werk was het moment van realisatie, het moment waarin verschillende signalen en de aanwezige hints van een onbewuste verwondering over gingen tot een flits van inzicht, een ‘ah!’ moment. Het inzicht dat niet alleen mijn ijs de lekkage veroorzaakte, maar ook dat dit juist de bedoeling was, dat het smeltwater, de hindernis en de schoonmaker allemaal onderdeel waren van dit werk.

[ON]Zichtbaar ijsblokken 577-433 - anna-lucia rijff .com [ON]Zichtbaar schoonmaker 325-433 - anna-lucia rijff .com

Mijn werk was niet het ijs, of de lekkage, of het voortdurend dweilen, maar de realisatie bij de bezoeker dát er een relatie was.

[ON]Zichtbaar totaalshot 370-278 - anna-lucia rijff .com [ON]Zichtbaar ijsblok 209-278 - anna-lucia rijff .com [ON]Zichtbaar plafond 370-278 - anna-lucia rijff .com

Op deze manier zijn er tijdens de expositie veel verschillende werken ontstaan; van degene die gelijk argwanend waren tot degene die tot het eind niets door hadden, en alles daar tussen in. Zo waren er bezoekers die gelijk vragen hadden, en actief op zoek gingen naar antwoorden. Andere bezoekers negeerden alle signalen, tot ze bij het ijs verbluft tot inzicht kwamen. En weer andere bezoekers zijn naar huis gegaan zonder de link te hebben gelegd.