Metamorfose

Title: ‘Metamorfose’
Medium: Installation
Anna-Lucia Rijff, 2014

Installatie met kikkervisjes in een aquarium in een oude kast.

Metamorfose 1- anna-lucia rijff .com

Kikkervisjes ondergaan in enkele weken een complete metamorfose van ei naar kikker. Daarnaast lijken ze nogal op uitvergrote spermatoïden. Het aquarium staat in een kast waar alvast een complete wereld is gebouwd voor de kikkervisjes. Na het aquarium kunnen ze puberen in de kikkerpoel en daarna een huis betrekken in de stad die al klaar voor ze staat.

Ik heb expres gekozen voor een kast. In een kast plaats je gewoonlijk kennis, zoals bijvoorbeeld boeken of encyclopedieën. Maar ook souvenirs van dingen die je hebt meegemaakt. Kennis en ervaring vormen je referentiekader en bepalen de wijze waarop je jouw werkelijkheid ervaart. Dit zelfde doe je eigenlijk met het opvoeden van kinderen. Je geeft kennis door en houdt hen daarbij een bepaalde werkelijkheid voor.

Metamorfose 2 - anna-lucia rijff .com Metamorfose 3 - anna-lucia rijff .com
Metamorfose 4 - anna-lucia rijff .com Metamorfose 5 - anna-lucia rijff .com
In het filmpje hieronder een registratie van het ‘opgroeien’ van de door mij in het aquarium gebruikte kikkervisjes. Onder het filmpje hoor je een fragment uit de documentaire “Bowling for Columbine” waarin documentaire maker Michael Moore zanger en performer Marilyn Manson interviewt over de beeldvorming rond zijn persoon en de invloed die zijn muziek zou hebben gehad op de daders van de high school shooting in Columbine.

*Zet je geluid aan bij het filmpje*