Jeugdfoto

Title: ‘Jeugdfoto’
Anna-Lucia Rijff, 2014

Jeugdfoto

Dit zijn jeugdfoto’s van mensen die allen verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de mensheid. Deze mensen hebben vaak zelf nooit iemand vermoord, hebben niet letterlijk bloed aan hun handen, maar zijn met hun uitspraken wel verantwoordelijk voor haat zaaien en het daaruit voortgekomen geweld en zelfs genocide. Dit werk gaat over verantwoordelijkheid nemen en zelfreflectie van wat je uitdraagt.

Jeugdfoto Osama Bin LadenOsama Bin Laden, Oprichter Al-Qaida. Moslim extremist. Verklaarde iedere niet-Moslim tot zijn vijand. Is als opdrachtgever en bedenker van vele bloedige aanslagen verantwoordelijk voor duizenden doden.
Jeugdfoto Adolf HitlerAdolf Hitler, Duitse politicus en de leider van de NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei). Hij was kanselier van Duitsland en dictator van nazi-Duitsland (der Führer). Hitler geloofde in een puur Arisch ras en beschuldigde de Joden van het veroorzaken van armoede en een stagnerende economie van Duitsland. Startte de Tweede Wereld Oorlog en is direct verantwoordelijk voor de genocide van miljoenen Joden en minderheden.
Jeugdfoto Vladimir PutinVladimir Putin, president van Rusland sinds 7 mei 2012. Bekleed sinds 1999 afwisselend de positie van president of minister president. Creëert een ‘sterke man’ cultus om zichzelf en maakt tegenstanders via zijn controle over de rechterlijke macht het leven zuur. Annexeerde de Krim. Voerde de zogenaamde ‘anti-homo wet’ in, die ‘propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties’ verbiedt. Een wet die o.a. betekent dat het praten over homoseksualiteit waar een minderjarige bij is strafbaar is.
 Jeugdfoto Fred PhelpsFred Phelps, pastoor van de Westboro Baptist Church in Amerika. Zijn kerk is gebouwd rond een kern van antihomoseksuele theologie en wordt als een haatgroep beschouwd. Veel van hun activiteiten draaien rond de slogan (en overtuiging) ‘God hates fags’. Bekend om het luidkeels scanderen van deze overtuiging bij begrafenissen.
 Jeugdfoto Jean Baptiste BamwangaJean Baptiste Bamwanga, als journalist in 1992 ontslagen bij Radio Rwanda voor zijn rol in het opruien tot het doden van Tutsi’s. Toen de zender werd overgenomen door RTLM werd hij weer aangesteld. In 1994 gebruikte hij de zender voor het landelijk oproepen en ophitsen tot de genocide van de Tutsi, waarbij tussen een half miljoen en een miljoen Tutsi werden gedood.
 Jeugdfoto Jozef StalinJozef Stalin, leider van de Sovjet Unie vanaf midden jaren twintig tot zijn dood in 1953. Kwam aan de macht door het uitschakelen van alle tegenstand. Introduceerde de ‘administratief gecentraliseerde economie’ waarbij miljoenen stierven in kampen of door hongersnood. Honderdduizenden tegenstanders werden ge-executeert. Wist in WW2 nazi-Duitsland te weerstaan door het bruut inzetten van manschappen.